Hulp aan slachtoffers
01 Een integrale hulpverlening
Aankomen bij PAG-ASA betekent voor de slachtoffers het begin van een nieuw hoofdstuk.
Een hoofdstuk dat ze met volle moed aanvatten, een traject dat hen zal helpen de trauma’s naast zich te laten en de controle op hun leven terug te vinden. Daarom bieden we elk slachtoffer integrale begeleiding op maat:
- INTEGRAAL omdat de begeleiding verschillende luiken omvat (administratief, juridisch en psychosociaal) en betrekking heeft op alle domeinen van het leven van de persoon.
- OP MAAT omdat de begeleiding aangepast is aan de behoeften, vaardigheden en context van elke persoon.
Bij PAG-ASA, werken wij SAMEN MET de slachtoffers : elke persoon maakt eigen keuzes, elke persoon is baas over eigen heden en toekomst; wij zijn hier om hen daarbij te ondersteunen en samen een deel van de weg te bewandelen.

02 Collectieve opvang
Ons opvanghuis is een plek waar rust en veiligheid centraal staan, waar slachtoffers de tijd hebben om te herstellen.
Het is een soort tussenstop, waar ze hun eerste stappen kunnen zetten op weg naar een nieuw leven. De gemeenschappelijke woonruimtes (keuken, living, eetkamer) en 16 eenpersoonskamers (met eigen badkamer) laten ons toe om zowel mannen, vrouwen, alsook kleine gezinnen te huisvesten.
-
3 tot 9maanden duur van een typisch verblijf
-
16eenpersoonskamers
-
5.200Overnachtingen per jaar
Ik heb het opvanghuis verlaten en heb nu een eigen appartement en een job. Ik koester de goede herinneringen aan mijn periode in het opvanghuis.
03 Juridische begeleiding
De juridische medewerkers begeleiden de slachtoffers om toegang te krijgen tot justitie en hun rechten te realiseren.
Deze begeleiding heeft voornamelijk betrekking op het onderzoek en de gerechtelijke procedure. Dit wil zeggen: het slachtoffer bijstaan bij het afleggen van verklaringen of het neerleggen van een klacht, hem/haar informeren over de stand van zaken van het onderzoek, en hem/haar in contact brengen met een advocaat. De nauwe samenwerking met politie en inspectie, alsook met parket en arbeidsauditoraat, stelt ons in staat om de rechten van de slachtoffers te beschermen.
-
400Aanmeldingen (gemiddeld per jaar)
-
30Rechtszaken tegen mensenhandelaars (gemiddeld per jaar)
-
210Juridische begeleidingen (gemiddeld per jaar)
04 Administratieve begeleiding
PAG-ASA ondersteunt slachtoffers bij alle administratieve démarches zodat deze niet extra zwaar zouden wegen op hun hersteltraject.
Deze administratieve procedures zijn belangrijk omdat ze slachtoffers toegang geven tot andere diensten die essentieel zijn voor hun re-integratie, zoals gezondheidszorg, ziekteverzekering, sociale steun, beroepsopleiding, taalcursussen, arbeidsmarkt.
Wanneer een slachtoffer bij PAG-ASA aankomt zonder verblijfsdocumenten, bieden we ook de nodige steun om alle noodzakelijke stappen te zetten voor het bekomen van (tijdelijke) verblijfsdocumenten en werkvergunningen.

06 Woonbegeleiding
Wanneer slachtoffers klaar en voldoende autonoom zijn om het opvanghuis te verlaten of zelfstandig te wonen, kunnen we hen begeleiden in de zoektocht naar een woning. Een woning is een essentiële springplank richting re-integratie, maar niet gemakkelijk te vinden op de huidige woonmarkt. Daarom heeft PAG-ASA 3 projecten op poten gezet:
Transit-appartementen
Een project dat de mogelijkheid biedt aan slachtoffers om voor de eerste keer te proeven van het zelfstandig leven, gedurende maximum 18 maanden, met een intensievere begeleiding.
Woon-coach
Een project dat slachtoffers ondersteunt bij het zoeken van huurwoningen. Via workshops en individuele coaching, leren ze bijvoorbeeld advertenties te ontcijferen, alsook huurcontracten en -voorwaarden te begrijpen.
Huurwaarborgfonds
Project dat renteloze leningen toekent aan slachtoffers die niet voldoende middelen hebben om een huurgarantie te betalen en die geen gebruik kunnen maken van de bestaande alternatieven op de markt.

07 Groepsactiviteiten
Herstel na uitbuiting betekent ook een nieuw sociaal leven opbouwen en plezier hebben: nieuwe vriendschappen creëren zijn essentieel om het isolement te doorbreken.
Daarom organiseren we regelmatig groepsactiviteiten, zowel in het opvanghuis voor de bewoners, als daarbuiten met de bewoners en met de ambulante cliënten. Groepsgesprekken, yoga-sessies, creatieve workshops, thema-namiddagen, taallessen, alsook culturele en sportieve uitstappen.
Ik heb echt genoten van mijn deelname aan het PAG-ASA café. Tijdens die paar uren kon ik mijn zorgen vergeten.